dissabte, 25 d’abril del 2009

Recollida de llibres en català per a la Bressola

D’ençà de la seva annexió a França l’any 1659 que la llengua catalana als comtats del nord de Catalunya no ha parat de recular. El català havia restat pràcticament incòlume en el seu ús social per part de les classes populars fins a la Segona Guerra Mundial, quan una onada de nacionalisme francès, unit al genocida ensenyament en francès que feia dècades que s’havia implantat a la Catalunya nord-pirinenca, propicià que la gran majoria de pares comencessin a parlar en la llengua forastera als seus fills. La nostra llengua, doncs, de les Corberes a les Alberes i del Rosselló al Capcir, és avui en una situació crítica.

El 1976 sorgí una cooperativa escolar, la Bressola (http://www.bressola.cat/), disposada a fer el que calgués per a capgirar aquesta situació des de la base, des de l’educació primària, per aconseguir que els nins i nines nord-catalans no oblidessin la llengua de llurs avis, i perquè les famílies nouvingudes poguessin escolaritzar els més petits en la llengua del país on s’havien establert.

Del 1976 ençà la Bressola ha fet una feinada immensa per a prestigiar l’ús del català, una llengua que l’administració francesa ha volgut anorrear (considerant-la com un patuès i com un dialecte que només parlen els pagerols) des del 1659. S’han obert viut centres, bàsicament de primària, i un de secundària, en què la llengua vehicular de l’ensenyament és la catalana. La demanda per matricular els nins i nines a la Bressola és molt més elevada que no pas l’oferta, de manera que si hi haguessin més centres que oferissin l’ensenyament en català i de qualitat que ofereix la Bressola, de ben segur que serien plens d’alumnes.

El sosteniment econòmic de la Bressola és bàsic per a poder continuar la seva tasca pedagògica i recuperadora de la llengua pròpia i de pertanyença a una comunitat nacional que va de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó. L’ajut de fora de la Catalunya Nord prové bàsicament de certes administracions (petits ajuts d’ajuntaments i dels governs autònoms del Principat i ses Illes), de particulars i dels Amics de la Bressola.

Ara, des de les comarques gironines, ha sorgit una iniciativa que pretén aplegar el màxim de llibres en català (això sí, que es trobin en bon estat de conservació, per dur-los a la Catalunya Nord el 30 de maig, dia de la gran festa de la Bressola, la Bressolada). Així, els centres escolars de la Bressola podran ampliar llurs biblioteques amb nous volums en la nostra llengua. Són necessaris llibres, bàsicament, destinats a un marge d’edat des de primària fins a secundària. Però tota mena de llibres en català (novel·les, d’història, de ciència, etc...) també seran benvinguts.

De moment es van recollir llibres la passada diada de Sant Jordi arreu de comarques gironines (també a Vic), a Girona, Olot, Celrà, Bordils, Viladamat, o l’Armentera. També se’n poden deixar a la llibreria Les Voltes (http://www.lesvoltes.cat/) de Girona (plaça del Vi, al costat de l’Ajuntament), i la botiga Partisano també de Girona (plaça de l’Oli). També es pot trucar al telèfon 669.778.342 perquè si se’n té una pila ben grossa te’ls passen a buscar a casa. El termini per portar llibres és el 29 de maig, dia abans de la Bressolada. De moment se’n porten més de 500 d’aplegats. Ahir mateix jo ja vaig deixar-ne set o vuit que tenia per casa (els meus per exemple, eren de literatura juvenil, un d’en Quim Monzó, i dos de reivindicatius) a Les Voltes.

També hi ha un grup de suport a la iniciativa al facebook:

http://www.facebook.com/home.php#event.php?eid=94023095672#wall_posts

A Blanes vam portar a terme, des d’Acció Cultural es Viver (http://www.esviver.cat/), una iniciativa semblant la primavera del 2004, però adreçada a la Franja de Ponent, en el marc de la campanya “Llibres per als xiquets”, organitzada per una sèrie d’entitats d’aquelles comarques catalanes sota administració autonòmica aragonesa. En aquella ocasió en un parell de mesos en vàrem reunir 977, de llibres, procedents bàsicament de Blanes, però també de pobles del voltant.

Si teniu a casa una colla de llibres en català de quan anàveu a l’escola o a l’institut i que sabeu que ja no fareu servir més, animeu-vos i porteu-los als punts de recollida de Girona citats, o si no hi podeu anar, truqueu al telèfon que ja he indicat abans (669.778.342), i us informaran dels altres llocs de recollida que hi ha més a prop de casa vostra.

A la Catalunya Nord necessiten l’ajut de la resta dels Països Catalans. Siguem solidaris amb els nostres compatriotes!