dilluns, 9 de març del 2009

TV3 contra els “Deu Mil Catalans a Brussel•les”

Vergonyós és l’adjectiu que millor defineix el comportament dels serveis informatius de Televisió de Catalunya (TVC) respecte la manifestació dels “Deu Mil Catalans a Brussel·les” del passat 7 de març de 2009. El silenci dels diversos programes informatius de TV3 i el Canal 33 en relació amb la convocatòria de la manifestació és la prova més contundent de la descarada manipulació política que pateix la que hauria de ser la nostra televisió nacional i que des de fa uns anys s’ha convertit en una eina propagandística del govern espanyol. TVC s’ha proposat no informar de totes aquelles manifestacions populars sorgides des de l’associacionisme encaminades a obtenir la independència nacional, i si n’informa ho fa tot just abans i poc després que es materialitzin. Perquè? Doncs per no fer difusió de les manifestacions sobiranistes, perquè com menys gent sàpiga que es convoquen, menys gent hi anirà.

Aquest ha estat el capteniment dels serveis informatius de TVC respecte de la manifestació dels Deu Mil de Brussel·les. La primera notícia apareguda en un Telenotícies de TV3 sobre la convocatòria de la manifestació es va fer tot just el dia abans de la manifestació, en el TN Vespre. Segurament milers de catalans es van assabentar en aquell moment del fet que l’endemà es faria una manifestació en ple cor d’Europa, a Brussel·les, per reclamar l’Estat Català dins la Unió Europea. I segur que un bon nombre d’aquests espectadors van pensar que si ho haguessin sabut abans hi haurien anat. En aquest sentit, la victòria de la crosta espanyolista que mana al Principat i descatalanitza TVC és relativa. Potser la manifestació no fou tant massiva com ho pot ser un desplaçament de seguidors del Barça amb motiu d’una final europea, però l’objectiu d’aconseguir un mínim de deu mil catalans manifestant-se a Brussel·les per la llibertat del poble català s’ha aconseguit, malgrat la descarada hostilitat de la televisió pública del Principat envers aquesta iniciativa.
El tractament de la notícia un cop feta la manifestació continua essent indigne del que hauria de ser la televisió pública nacional. En el Telenotícies Migdia del mateix dissabte 7 de març, la notícia de la manifestació de Brussel·les aparegué en tercer lloc, darrera de la notícia d’un accident de cotxe mortal i de l’entrevista a un magistrat espanyol. És tristíssim que la convocatòria independentista només ocupés 1 minut i 47 segons del temps de tot el TN. La notícia apareguda en el TN Vespre va tenir una durada similar a la de l’edició del migdia. Pel que fa els Matins de TV3, el programa del dilluns 9 esmerçà uns deu minuts de la tertúlia a parlar de l’esdeveniment, i una estona després Josep Cuní entrevistà Enric Canela, el blocaire que va llançar la idea d’organitzar una manifestació sobiranista a Brussel·les. Res més. El programa del Canal 33 Àgora, que tracta temes de l’actualitat política, no ha pas dedicat cap programa a l’estat actual de l’independentisme sociològic català, amb motiu de la convocatòria de la manifestació de Brussel·les.

Davant d’aquest panorama no és pas gens agosarada l’afirmació que TV3 és contrària als Deu Mil a Brussel·les; fet i fet, que està en contra del sobiranisme català. On s’és vist que una televisió menystingui informativament el desplaçament de deu mil dels seus ciutadans fora del seu territori per manifestar-se a l’estranger en demanda d’una sèrie de fites polítiques cabdals per al futur del país? Només una televisió entregada als interessos d’un partit polític contrari a la independència de la Nació Catalana és capaç de silenciar fins a aquest punt la organització d’un esdeveniment d’aquesta magnitud. Aquesta és la realitat de la “nostra” televisió, cada cop més manipulada políticament i menys democràtica i objectiva, menys lliure i més dependent d’interessos forans, en definitiva, menys catalana i més espanyola.